Tipuri de muștiucuri de pipă – vulcanită sau acrilic?
Muștiucurile de pipă sunt accesorii esențiale pentru fumătorii de pipă, ele sunt utilizate pentru a filtra fumul și a-l face mai ușor de inhalat.
Aproape zilnic, fumătorii de tutun caută noi moduri de a experimenta hobby-ul lor preferat. Ei consideră că cea mai bună modalitate de a-și maximiza experiența de fumat este schimbarea din când în când a muștiucurilor de pipă. Însă, cum există multe opțiuni de muștiucuri de pipă pe piață, alegerea lor poate fi o provocare pentru fumătorii care doresc ceva nou și diferit.
În general, alegerea unui muștiuc de pipă depinde de preferințele personale și de bugetul fiecărui fumător. Este important să se țină cont de materialul din care este fabricat, de gustul său și de durabilitatea acestuia.
Ce este vulcanita?
Vulcanita este un material compus din cauciuc sintetic, fabricat prin procesul numit vulcanizare. Procesul de vulcanizare implică încălzirea cauciucului brut la o anumită temperatură și presiune, la care se adaugă substanțe chimice precum sulfurul sau talcul. Supus la un astfel de proces, cauciucul devine mai dur și mai rezistent la încovoiere și la înțepături, precum și la acțiunea razelor UV și a altor factori de mediu.
Acest proces a fost inventat de Charles Goodyear în anul 1839. Charles Goodyear a început să facă experimente în anii 1830, în speranța de a găsi o modalitate de a face cauciucul mai dur și mai rezistent. El a înțeles că era sensibil la temperatură și umiditate, și că se întărea și se înmuia în funcție de condițiile climatice.
După ani de experimente, Charles Goodyear a descoperit că dacă adaugă sulfur la cauciuc și îl încălzește la o anumită temperatură, cauciucul devine mai dur și mai rezistent. Acest proces a primit numele de vulcanizare, după Vulcan, zeul roman al focului.
Procesul de vulcanizare a permis transformarea cauciucului într-un material utilizabil pentru producția de anvelope, și a deschis noi posibilități pentru utilizarea cauciucului la fabricarea altor produse, precum articole sportive și muștiucuri de pipă.
Caracteristici ale muștiucului vulcanita
- Durabilitate – Muștiucul din vulcanita este durabil întrucât materialul din care este fabricat este durabil. Nu se va rupe sau crăpa ușor ca multe alte materiale. De asemenea, poate face față îndoirii și răsucirii fără să se deterioreze.
- Ușor de lubrifiat – Toate pipele cu muștiuc vulcanita care au fost curățate și uscate pot fi lubrifiate cu orice tip de ulei, așa cum se poate întâmpla cu o pipă cu muștiuc acrilic în cazul în care necesită lubrifiere în timpul utilizării.
- Vulcanita este un material clasic – Vulcanita este materialul clasic folosit la fabricarea muștiucurilor de pipă. Este la modă printre fumătorii de pipă datorită versatilității și durabilității sale, chiar și astăzi.
- Vulcanita are un gust neutru – Datorită gustului său neutru, vulcanita nu schimbă gustul tutunului.
Ce este acrilul?
Acrilul este un plastic termoformabil utilizat în industria fabricării muștiucurilor de pipă și nu numai. Acesta este fabricat din poliacrilonitrilă, o polimeră sintetică care se obține prin polimerizarea acrilonitrilului. Poate fi turnat, frezat, forjat sau prelucrat prin injecție și termoformare. Acest lucru permite fabricarea unor muștiucuri cu forme complexe și elegante.
Muștiucurile acrilice au fost create pentru prima dată în 1965 de compania germană Polystyrene Ltd. Ea dorind să le facă durabile și rezistente la căldură și la îngheț.
Caracteristici ale muștiucurilor acrilice
- Greutate redusă – Muștiucurile acrilice sunt ușoare, cântărind foarte puțin. Astfel, sunt ușor de transportat oriunde mergi, fără să îți faci griji că se vor rupe. De altfel, acrilul este și cel mai ușor material din care se fabrică muștiucurile. De obicei, un astfel de muștiuc cântărește între 45 și 70 și poate fi realizat din diferite culori și modele.
- Rezistente la căldură – Muștiucurile acrilice nu se vor topi când aprinzi pipa, atâta timp cât flacăra nu va fi prea aproape de ele. Se încălzesc doar puțin mai mult decât bolul unei pipe.
- Rezistente la îngheț – Muștiucurile acrilice sunt foarte rezistente la îngheț, deoarece sunt impermeabile. Le poți așeza pe masă, iar dacă îngheață nu trebuie să-ți faci griji, nu se vor sparge sau crăpa.
- Convenabile la preț – Muștiucurile acrilice sunt ieftine și vin cu garanție pe viață.
Care e diferența dintre muștiucurile de pipă vulcanita și cele acrilice?
Un muștiuc acrilic este mai deschis la culoare și mai transparent decât cel vulcanita. De asemenea, poate fi fabricat cu diverse modele decorative, dar si in diverse culori.
Dacă iei ambele muștiucuri în mână, îți dai seama cu aproximație cât cântărește fiecare. Cele de vulcanita tind să fie mai grele decât cele acrilice, deoarece primele sunt fabricate din cauciuc dur.
O altă modalitate de a face diferența este să te uiți cât timp durează ca apa să treacă prin muștiuc. Cele din vulcanita se usucă rapid si pot fi folosite imediat. Cele acrilice pot sta în apă până la 10 zile înainte ca apa sa treacă prin muștiuc.
Însă, probabil cel mai simplu mod de a le deosebi, este analizând prețul ambelor tipuri de pipe. Pipele cu muștiuc vulcanita tind să fie mai scumpe decât cele cu muștiuc acrilic, deoarece procesul de producție implică folosirea mai multor echipamente. Pe de altă parte, pipele cu muștiuc acrilic sunt produse în serie și utilizează puține utilaje sau echipamente în timpul procesului de producție.
Exemple de pipă cu muștiuc vulcanita sau acrilic
Pentru a alege în cunoștință de cauză, îți recomandăm să încerci diverse pipe, atât cu muștiuc vulcanita, cât și cu muștiuc acrilic. De exemplu, poți alege Pipa Peterson Aran Rusticated 69 FT, muștiuc vulcanita, confecționată manual din briar, filtru de 9 mm. Sau Pipa Angelo 3, cu muștiuc acrilic, confecționată tot din briar, cu filtru tot de 9 mm.
Totul depinde de preferințele personale și de ceea ce aștepți tu de la o pipă. Încearcă ambele tipuri de muștiucuri pentru a-ți da seama exact care este pipa ta preferată.