Comanda acum de minim 80 lei si beneficiezi de transport gratuit!

Tipuri de materiale din care se fabrică pipele

tipuri de materiale pentru pipe

Tipuri de materiale din care se fabrică pipele

La fabricarea pipelor pentru tutun este folosit un material absorbant, cu scopul de a reține apa, produs al reacțiilor chimice desfășurate în timpul arderii. Materialul din care este fabricată pipa are o influență mare asupra esteticii și calității fumului. De-a lungul istoriei, pipele de tutun au fost confecționate din diverse materiale, precum:

  • meerschaum (spumă de mare),
  • lut,
  • calabash,
  • corn cob (porumb),
  • metal,
  • briar,
  • lemn,
  • porțelan.

În cele ce urmează, îți vom oferi mai multe detalii despre ultimele 3 tipuri de materiale. De altfel, briarul este și unul din cele mai populare materiale folosite la fabricarea pipelor.

tipuri de materiale din care se fabrica pipele

Pipe de briar

În prezent, briarul este materialul cel mai folosit la fabricarea pipelor. Și acest lucru se datorează frumuseții sale, porozității, lejerității și, mai presus de toate, rezistenței mari la foc, fiind incombustibil. De asemenea, este relativ ieftin și mult mai ușor de obținut decât spuma de mare (meerschaum).

Briarul folosit la fabricarea pipelor este obținut în general din rădăcina Erica arborea, cunoscută mai frecvent sub denumirea de rădăcină mediteraneană. Fiind un lemn rezistent la foc, cu proprietăți naturale de absorbție a umezelii. Rădăcina formează un fel de nod care devine de-a lungul anilor o minge mare de lemn, numită bulb, este ideal pentru realizarea pipelor. De asemenea, produce o aromă naturală, deosebit de plăcută în timpul fumatului de pipă.

Deoarece este o plantă mediteraneană, unii dintre cei mai faimoși și influenți producători de pipe din lume se găsesc adesea în Franța, Corsica, Italia, Spania și Algeria. Cu toate acestea, astăzi lemnul de briar poate fi exportat cu ușurință în diferite părți din întreaga lume.

pipe din briar si lemn

De asemenea, pipele din briar sunt rareori fabricate la mașină, deoarece calitatea lor se bazează în mare măsură pe granulația naturală a lemnului. În cazul pipelor prelucrate, producătorii folosesc părți de rădăcină de briar, tăiate din inima bulbului. Acestea conțin un lemn mai dur și mai greu, în mod normal aruncat de artizani din cauza lipsei granulației și a dificultății de manipulare din cauza durității sale.

În schimb, pipele lucrate manual sunt în general realizate din părți extrase dinspre exterior spre nod, care conțin bucăți de lemn mai ușoare și cu granulație mai mare.

Finisaje ale pipelor

Pipele din briar pot fi finisate în mai multe moduri pentru a obține un anumit finisaj. Unele dintre aceste finisaje sunt alese pentru crearea unui efect vizual. Celelalte finisaje sunt uneori folosite pentru a ascunde un defect al lemnului. Astfel, există pipe din briar cu:

  • finisaj neted,
  • finisaj rustic,
  • finisaj periat,
  • finisaj nisipos,
  • finisaj sculptat, printre altele.

pipa din lemn de cires

Pipe din lemn

Deși pipele din briar sunt de departe cele mai populare, există și alte tipuri de lemn folosite la fabricarea lor, precum:

  • Cireș – pe jumătate la fel de dens ca briarul, dar cu o granulație frumoasă. Totodată, este mai ușor de sculpat și șlefuit, dar nu este atât de rezistent la temperaturi înalte.
  • Măslin – mai dur ca briarul și mai dens, dar fiindcă este cultivat pentru fructe nu pentru lemn, este puțin folosit de artizani.
  • Abanos – închis la culoare, aproape negru, abanosul este un lemn foarte dens, foarte greu și foarte dificil de lucrat datorită densității sale. Nu este materialul ideal pentru fabricarea pipelor de fumat și artizanii știu asta.

Am mai putea adăuga și arțarul, stejarul sau mesteacănul, printre alte tipuri de lemn. Fiecare cu proprietățile și aspectul lor. Cu toate acestea, aproape toate sunt relativ fragile, în sensul că aproape toate au o rezistență mai mică la căldură decât briarul. Prin urmare, ar trebui să fie utilizate doar cu moderație sau ca soluții temporare.

pipa bavariana pe tutunpipa

Pipe de porțelan

Pipele de porțelan provin din Europa Centrală, acestea fiind uneori denumite generic pipe austriece. Între mijlocul anilor 1700 și începutul anilor 1920, în Germania au fost fabricate sute de mii de pipe de porțelan. De asemenea, au fost fabricate, deși într-un număr mai mic, și în Franța, Austria, Danemarca și Olanda.

Pipa de porțelan este în general asociată cu Germania. Cea mai mare producție a acestui tip de pipă a avut loc în timpul războiului franco-prusac (1870-1871). În această perioadă fabricile au fost însărcinate să realizeze porțelan cu tematică militară pentru clienții din armată.

Această pipă specială, împodobită cu multe simboluri marțiale, era cunoscută sub numele de Reservistenpfeife, pipa rezervistă sau regimentară, un simbol comemorativ.

În anii 1950 și 1970, a avut loc  o scurtă renaștere a producției de pipe în Germania, cu intenția de a reproduce atât pipele rezerviste, cât și alte pipe de porțelan cu diverse motive. Dar, din păcate, nu a durat mult.

În prezent, cele mai respectate fabrici de pipe din Germania sunt: ​​Königliche Porzellan-Manufaktur (KPM, Porțelan de Berlin), Limbach, Meissen, Nymphenburg. În Franța acestea se produc la Chantilly, Mennecy, Saint-Omer și Sèvres, unde se fabrică și recipiente din porțelan, speciale pentru tutun.

Pe piață există o gamă variată de modele de pipe din porțelan potrivite pentru cei cărora le place să fumeze pipă în timp ce-și amintesc de vremurile de altădată.

tipuri de materiale briar pipa

Dacă și tu faci parte dintre aceste persoane, avem trei recomandări interesante pentru tine. Este vorba despre Pipa vintage Bavarian Series No. 4 (Caprior), Pipa vintage Bavarian Series No. 5 (Caprior) sau Pipa tradițională Bavarian Series No. 6 (Țap de munte). Confecționate din porțelan și biar în stil vânătoresc bavarez, sunt perfecte pentru momentele în care vrei să te relaxezi depănând amintiri.

Ce spui, ești dispui să lași pipa bavareză să-ți fie ghid în călătoria minții către vremurile demult apuse?

Distribuie
  , ,


Lasă un răspuns

tutunpipa.ro - Verificare vârstă

 

Acest site comercializeaza diverse produse de tutun, interzise persoanelor sub 18 ani.

Directiva Consiliului CE 2001/37/CEE. Tutunul dauneaza grav sanatatii.