Filtre pentru pipa: beneficii, informații utile
Filtrul este un mic accesoriu care se montează în muștiuc și care permite captarea și filtrarea substanțelor nocive, făcând astfel fumatul la pipă mai plăcut. Există mai multe tipuri de filtre, care diferă în ceea ce privește diametrul și materialele utilizate, două dintre cele mai utilizate fiind filtrele metalice și cele de 9 mm.
Cum alegi filtrul potrivit
Nu poți folosi orice fel de filtru când fumezi pipă. În general, trebuie să iei în considerare cele două criterii menționate mai sus. Există și pipe de la mărci precum Falcon, care au nevoie de filtre specifice.
Diametru
Este primul criteriu de care trebuie să ții cont. Alegerea diametrului filtrului trebuie făcută în funcție de cel al pipei. Nu poți monta un filtru cu un diametru de 9 mm în interiorul unei pipe cu un diametru de 4 mm și invers. Există filtre cu 4 diametre diferite:
- filtre de 3 mm
- filtre de 4 mm
- filtre de 6 mm
- filtre de 9 mm
De asemenea, poți utiliza un adaptor, care poate folosit în cazul pipelor cu diametrul de 9 mm.
Material
Filtrele pentru pipe pot fi realizate din diferite materiale:
- Metal: filtrul metalic este o bucată mică din metal, care se montează în muștiuc. Există diferite forme de filtre metalice, în funcție de tipul pipei folosite.
- Lemn de balsa: este un lemn foarte ușor și moale, alcătuit din fibre poroase cu proprietăți absorbante. Filtrele din lemn de balsa au sub forma unor tije mici și au rolul de absorbi umiditatea de pe țeava pipei.
- Hârtie: un filtru de hârtie este realizat din hârtie rulată, care formează un tub gol.
- Meerschaum: filtrele de Meerschaum au forma unor cartușe, care conțin bile mici de Meerschaum, un mineral natural.
- Cărbune activat: cărbunele activat are proprietăți absorbante deosebit de puternice. Ca și în cazul filtrelor de Meerschaum, filtrele cu cărbune activ au forma unor cartușe și conțin granule de cărbune activat.
- Pietre Keystone: din argilă vulcanică, aceste pietre mici pot fi puse pe fundul pipei. Au, de asemenea, rolul de a absorbi umiditatea.
Avantaje și motive – filtre pentru pipă
- Filtrele reduc cantitatea de reziduri inhalate.
- Filtrele au rolul de a absorbi umiditatea din fum, ceea ce contribuie la crearea unui fum mai fin și mai plăcut.
- În plus, acumularea de umiditate poate duce la apariția unui gust acru, distrugând experiența de fumat. Filtrele care reduc umiditatea sunt deosebit de benefice pentru fumătorii cărora le place tutunul cu aromă puternică.
- Rezistența la fluxul de aer te poate ajuta să nu tragi prea tare. Acest lucru poate fi util în special dacă abia descoperi fumatul la pipă, deoarece poți exagera înainte de a te obișnui să tragi cum trebuie.
- Filtrele captează particulele grosiere de cenușă și tutun după care le filtrează. Deși, unele mărci precum Savinelli, de exemplu, oferă adaptoare, toate dispun de filtre pentru pipa, special concepute pentru tipurile de pipă create. O pipă concepută pentru a fi folosită cu filtru poate oferi o experiență de fumat neplăcută în absența unui filtru.
Care este cel mai bun filtru pentru pipă?
Nu există un răspuns general valabil la această întrebare. Totul depinde de gustul și preferințele persoanei care fumează pipă. Nu uita că un filtru bun nu modifică gustul tutunului. Dacă vrei sau dacă așa îți place, poți scoate filtrul și fuma fără el. Alegerea îți aparține.
Acestea fiind zise, îți dorim o experiență de fumat pipă cât mai plăcută.