Ce este tutunul Cavendish? O scurtă istorie
Un aspect legat de fumatul de pipă care uimește continuu fumătorii îl reprezintă numărul uluitor de componente și procese de amestecare utilizate pentru a crea multe dintre blend-urile distincte de care se bucură cu toții.
Fumătorilor de pipă li se oferă o gamă aparent nesfârșită de opțiuni de tutun, fiecare blend în parte oferind o aromă unică și oportunitatea de a răsfăța simțurile și papilele gustative.
Cu toate acestea, datorită vocabularului și terminologiei extinse folosite adesea în fumatul de pipă, se poate crea o oarecare confuzie cu privire la ce este un proces de amestecare și ce este tutunul de pipă. Poate cel mai complex de înțeles este tutunul Cavendish. Dar, înainte de a-ți dezvălui ce este de fapt acest tip de tutun, îți vom spune care sunt originile sale.
Originile tutunului Cavendish
Termenul de Cavendish apare pentru prima dată la sfârșitul secolului al XVI-lea, când amiralul Sir Richard Grenville și Sir Thomas Cavendish au vizitat colonia engleză din Virginia. Cei doi bărbați au primit cadou tutun, iar Cavendish a dorit să se întoarcă în Anglia cu el pentru a-l vinde și promova.
În încercarea fie de a preveni uscarea tutunului, fie de a-l îndulci, Cavendish l-a infuzat cu rom negru (sau zahăr, conform altor surse) după care a rulat frunzele și le-a legat strâns cu sfoară și pânză. După câteva săptămâni pe mare, tutunul a fost tăiat felii și afumat, iar aroma se îmbunătățise simțitor.
Cel mai important lucru de remarcat despre Cavendish este că nu este un tip de tutun, ci mai degrabă un proces, care poate crea o oarecare confuzie, dar este o remarcă importantă de făcut.
Tipuri de tutun Cavendish
Cavendish este un tip de tutun tratat la foc sau în baie de aburi și apoi presat pentru a se obține o aromă dulce.
Aproape orice tip de tutun poate fi folosit în producerea tutunului Cavendish, dar, de obicei, tutunurile Virginia și Burley sunt cele mai folosite.
Tutunul Cavendish poate avea aromă de cireșe, arțar, miere, lemn dulce, ciocolată, nucă de cocos, rom, căpșuni, vanilie, nucă, bourbon etc.
În funcție de tipul de tutun folosit, nu este neapărat nevoie adaugărea de zahăr în timpul procesului de producție a tutunului Cavendish. Red Virginia Cavendish, de exemplu, nu are adaos de zahăr. Este doar ținut la aburi și, datorită zahărului prezent în mod natural în frunze, care se caramelizează, capătă o culoare maro închis spre negru.
Pe de altă parte, Black Cavendish este puțin mai complicat, deoarece numele său diferă în funcție de locul în care este produs. De exemplu, în Europa, în special în Anglia, Black Cavendish este adesea produs din tutun Virginia, datorită conținutului natural de zahăr din frunză. În urma procesului de tratare și, implicit, a caramelizării zahărului, frunzele de Virginia capătă culoarea maro închis, aproape negru, ceea ce face ca tutunul să fie cunoscut drept Brown Cavendish de către unii fumători de pipă.
În Statele Unite, tutunurile Burley sunt adesea folosite la crearea de Black Cavendish.
Cum este preparat tutunul Cavendish
În procesul de producție a tutunului Cavendish, tutunurile componente sunt supuse presiunii și căldurii în vederea eliminării zaharurilor naturale din tutun. De asemenea, tutunurile pot fi aromate sau îndulcite, fie prin scufundarea lor, fie prin pulverizare cu aroma dorită.
De obicei, tutunul cu adaos de zahăr este considerat tutun îndulcit, în timp ce cel ținut doar la aburi este tutun Cavendish neîndulcit. Tutunurile sunt apoi presate, presiunea intensă permite aromelor să pătrundă adânc în tutunuri și cu cât tutunurile sunt presate mai mult timp, cu atât aroma va fi mai pronunțată în produsul final.
Pe parcursul procesului de creare a tutunului Cavendish, tutunul natural în sine preia alte arome de la alte tutunuri sau de la agenții aromatizanți externi.
Altfel spus, acest proces înlătură o mare parte din caracterul natural al tutunului, ajutând la crearea unui produs mai omogen cu o aromă diferită și mult mai interesantă.
Cum este folosit tutunul Cavendish într-un blend
Black Cavendish este utilizat în mod obișnuit la crearea multor blend-uri, în primul rând datorită notelor subtile, dar eficiente pe care le conferă în timpul sesiunii de fumat. Funcționează foarte bine în cantități moderate până la mici, oferind fumului o senzație de greutate pe cerul gurii. În plus, fum este foarte plăcut, are o aromă complexă dar uniformă ce răsfăța papilele gustative.
Black Cavendish este prezentat în blend-uri precum Captain Black Regular cu aromă de vanilie, care a fost ținut la aburi pentru a păstra aroma și gustul autentic al frunzei. Sau în Savinelli Black Cavendish cu aromă de nuci, vanilie și ciocolată ori Kohlhase & Kopp Limited Edition 2023 cu aromă de șampanie, căpșuni și croissant. Acestea sunt doar câteva exemple.
Reține, însă! O impresie greșită a fumătorilor de pipă, este că atunci când este prezent într-un blend, tutunul Cavendish, indiferent dacă este Black sau Brown, este aromat. Se întâmplă acest lucru deoarece este foarte folosit în multe blend-uri aromatice și poate fi aromatizat, dar asta nu înseamnă neapărat că este folosit doar la crearea de blend-uri aromatice.
De exemplu, unul dintre blend-urile non-aromatice în compoziția cărora există tutun Cavendish este Captain Black Gold, obținut din Golden Cavendish, fapt ce se reflectă și în culoarea sa auriu deschis.
Importanța tutunului Cavendish
Procesul de producție a tutunului Cavendish este extrem de versatil și o metodă valoroasă folosită de o gamă largă de producători de tutun din întreaga lume. Tutunul Cavendish poate fi fumat simplu sau în amestec cu alte tipuri de tutunuri pentru a da o aromă deosebită blend-ului.
Tutunul Cavendish ajută la scoaterea în evidență a aromelor și notelor subtile ale blend-urile, care altfel ar putea trece neobservate, permițând posibilități infinite de gust și o modalitate pentru fumătorii de pipă de a experimenta propriul amestec în confortul casei.